Corona in Zweden.
Zweden heeft een andere aanpak met betrekking tot Corona dan in de rest van Europa. Daar is veel kritiek op. Geen lock-down, geen boetes, maar vooral uitgaan van eigen verantwoordekijkheid. Maar liefst 80 procent van de Zweden zegt vertrouwen in de overheid te hebben. Dat scheelt natuurlijk een slok op eem dure zweedse borrel, maar het moet uiteraard nog blijken of de overheid gelijk heeft. De eerste cijfers tonen voorzichtig aan dat de aanpak weleens zou kunnen werken en groepsimmuniteit bereikt gaat worden. Is dit zo, dan is dat economisch gezien een fantastische zet. Is het niet zo, dan krijgt Zweden nog heel wat te verduren. Voor ons geëmigreerde nederlanders heeft het in ieder geval niet gewerkt, want we hebben beide de griep En als we het rijtje verschijnselen bij langs gaan, zijn er verdacht veel overeenkomsten met Covid-19. Lekker thuisblijven, naar bed gaan als we moe zijn en daar waar het kan, genieten van de natuur en de rust van het prachtige land.
En hoe is dan de praktijk? Even geleden waren we in Vetlanda. Daar zagen we een lange rij mensen, netjes ip 1,5 meter afstand in de rij voor de Systembolaget. De enige winkel waar alcohol verkocht mag worden. Ondanks de prijzen van alcohol en de coronacrisis, staan ze dus graag in de rij voor een fles whiskey of een doosje wijn. Ook als je buiten in de rij moet wachten tot je naar binnen mag. Geen gedruk, ongeduld of gemopper. Ook in supermarkten staan borden, handschoenen en desinfectans. Met name in grote supermarkten blijft het een uitdaging om op vrijdagmiddag 1,5 meter afstand te houden, maar je ziet dat mensen het wel proberen. Ik vraag me wel af wat we zelf op vrijdagmiddag te zoeken hebben in een drukke supermarkt, we kunnen immers op elke dag van de week gaan. Niet over nagedacht vooraf.
Verder zijn we op zoek naar een koopwoning. Het is normaal dat er voor de verkoop van een huis, 1 of 2 kijkdagen worden gepland, op een vast tijdstip op de dag. Maar ook makelaars spreken nu bij kijkdagen af dat er nu na elkaar bezictigd wordt, om niet met teveel mensen binnen te hoeven zijn. En behalve plastic overschoenen, ( niet met schoenen naar binnen), worden er nu ook zakjes met ontsmettingsdoekjes uitgedeeld.
Verder zijn de plaatselijke traditionele feestjes afgeblazen, zoals met pasen, waar snoep wordt gehaald door kinderen, verkleed als heks, het meivuur op 30 april ( als start van het voorjaar), en de voorjaarsmarkten. Jammer voor ons, het was een leuke manier om te integreren, maar goed dat het is afgeblazen.
Over het algemeen voelt het hier wat relaxter rondom Corona. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de taal die we nog niet goed verstaan, en daardoor minder meekrijgen tijdens het nieuws op tv. Toch maken mensen zich ook zorgen. Het aantal doden is hoger in verhouding tot Denemarken en Noorwegen, waar wel strenge maatregelen zijn toegepast. Onze huurbazin, die werkt in de ouderenzorg heeft soms het gevoel dat zij de enigste is die zich druk maakt. Veel vergaderen (dat kunnen ze hier als de beste) en weinig daadkracht en besluiten( dat kunnen ze nog beter). Maar de ouderen in de verzorgingshuizen kunnen nog steeds gewoon bezoek ontvangen. (Want eenzaamheid en depressie is ook erg). Ook weer wijzend op eigen verantwoordelijkheid. Vooral de ouderen worden het meest gewaarschuwd. Kinderen gaan gewoon naar school.
Wat dat betreft konden we geen beroerdere tijd kiezen om te emigreren.
Maar over een paar jaar zullen we zeggen..’weet je nog toen we emigreerden tijdens de Coronacrisis? Wat een rare tijd was dat..”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Leuk dat je een reactie plaatst. Wil je even je naam noteren? Dan weet ik wie je bent.