maandag 18 mei 2020

Ik heet Erna, mijn beroep is kok en ik geef borstvoeding(?)

Werken
Zweden is mooi, de wandelingen en fietstochten zijn prachtig. De omgeving verkennen is nuttig en we genieten volop.  Maar er zal toch ook wat geld in het laatje moeten komen.
De plannen voor een B&B zijn er nog steeds, evenals het geven van workshops of iets anders voor onszelf. Maar ja, dan moeten we echt eerst een huis kopen en de grenzen moeten weer open.
dus maar eens solliciteren. Al was het alleen maar om de taal beter te leren en te socializen, want dat is in deze coronatijd wel een ding.
Op de website van de gemeente waar we wonen stonden 2 vacatures in de zorg.
Eén voor in het gezondheidscentrum en één voor een baan als thuiszorgmedewerker in een soort van flexbureau.
Verder hebben we ons beide ingeschreven als werkzoekende in de gemeente Hultsfred 

Sollicitatiebrief
Nu is solliciteren in het Zweeds wel een ding.
Hoewel we ons al aardig verstaanbaar kunnen maken, is foutloos schrijven in het Zweeds toch anders. Zeker als het gaat om het schrijven van een sollicitatiebrief.
We hebben vorige week maar eens een poging gedaan. Samen met het woordenboek, onze cursus Zweeds en google Translate. Beide hebben we nu een mooie CV en we hebben ons ingeschreven als werkzoekende in de gemeente Hultsfred. Zelf heb ik 2 sollicitatiebrieven geschreven.
Nu dacht ik van mezelf dat de brief best aardig Zweeds in elkaar stak. Omdat de zweden houden van veel persoonlijkheid in de brief, heb ik een hele alinea gebruikt om te vertellen dat we geëmigreerd zijn om de prachtige natuur en de rust. En dat ik getrouwd ben met René en wat mijn hobby's zijn.
Dit klinkt voor de Nederlander veel te sociaal en niet professioneel, maar voor Zweden is dat heel belangrijk. Schrijven over wat je allemaal kunt en gedaan hebt, is hier al snel arrogant.

Borstvoeding
Dus best tevreden over de opbouw, maar niet helemaal zeker over de spelling en grammatica, heb ik toch even hulp ingeroepen van Iris, een Nederlandse die nu ongeveer een jaar in Zweden woont. Ze kan intussen goed Zweeds, en ze bood aan om de brief te lezen en te verbeteren daar waar nodig.
Nou, dat was geen overbodige actie!
Behalve veel grammaticafouten, stonden er de vreemdste dingen in mijn brief. Ik ben van beroep kok en ik geef borstvoeding. Verder plan in dingen in de ruimte(?). Ik heb er maar smakelijk om gelachen en snel de brief herschreven. Nu maar hopen dat ik tijdens het gesprek geen Zweeds recept hoef te vertalen of mijn ervaring met borstvoeding hoef toe te lichten.

NOOT:Intussen ben ik er ook achter hoe ik op het blog iets kan toevoegen zodat jij je kunt abonneren. Dan krijg je automatisch nieuwe berichten in je mailbox. Vul dan je mailadres in (onder "volg via e-mail"). Succes! (Eerst even de internetversie openen onderaan de pagina)

Corona in Zweden

Corona in Zweden.
Zweden heeft een andere aanpak met betrekking tot Corona dan in de rest van Europa. Daar is veel kritiek op. Geen lock-down, geen boetes, maar vooral uitgaan van eigen verantwoordekijkheid.  Maar liefst 80 procent van de Zweden zegt vertrouwen in de overheid te hebben. Dat scheelt natuurlijk een slok op eem dure zweedse borrel, maar het moet uiteraard nog blijken of de overheid gelijk heeft. De eerste cijfers tonen voorzichtig aan dat de aanpak weleens zou kunnen werken en groepsimmuniteit bereikt gaat worden.  Is dit zo, dan is dat economisch gezien een fantastische zet. Is het niet zo, dan krijgt Zweden nog heel wat te verduren. Voor ons geëmigreerde nederlanders heeft het in ieder geval niet gewerkt, want we hebben beide de griep En als we het rijtje verschijnselen bij langs gaan, zijn er verdacht veel overeenkomsten met Covid-19. Lekker thuisblijven, naar bed gaan als we moe zijn en daar waar het kan, genieten van de natuur en de rust van het prachtige land.
En hoe is dan de praktijk? Even geleden waren we in Vetlanda. Daar zagen we een lange rij mensen, netjes ip 1,5 meter afstand in de rij voor de Systembolaget. De enige winkel waar alcohol verkocht mag worden.  Ondanks de prijzen van alcohol en de coronacrisis, staan ze dus graag in de rij voor een fles whiskey of een doosje wijn. Ook als je buiten in de rij moet wachten tot je naar binnen mag. Geen gedruk, ongeduld of gemopper. Ook in supermarkten staan borden, handschoenen en desinfectans. Met name in grote supermarkten blijft het een uitdaging om op vrijdagmiddag 1,5 meter afstand te houden, maar je ziet dat mensen het wel proberen. Ik vraag me wel af wat we zelf op vrijdagmiddag te zoeken hebben in een drukke supermarkt, we kunnen immers op elke dag van de week gaan. Niet over nagedacht vooraf. 
Verder zijn we op zoek naar een koopwoning. Het is normaal dat er voor de verkoop van een huis, 1 of 2 kijkdagen worden gepland, op een vast tijdstip op de dag. Maar ook makelaars spreken nu bij kijkdagen af dat er nu na elkaar bezictigd wordt, om niet met teveel mensen binnen te hoeven zijn. En behalve plastic  overschoenen, ( niet met schoenen naar binnen), worden er nu ook zakjes met ontsmettingsdoekjes uitgedeeld.
Verder zijn de plaatselijke traditionele feestjes afgeblazen, zoals met  pasen, waar  snoep wordt gehaald door kinderen, verkleed als  heks, het meivuur op 30 april ( als start van het voorjaar), en de voorjaarsmarkten. Jammer voor ons, het was een leuke manier om te integreren, maar goed dat het is afgeblazen.
Over het algemeen voelt het hier wat relaxter rondom Corona. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de taal die we nog niet goed verstaan, en daardoor minder meekrijgen tijdens het nieuws op tv. Toch maken mensen zich ook  zorgen. Het aantal doden is hoger in verhouding tot Denemarken en Noorwegen, waar wel strenge maatregelen zijn toegepast. Onze huurbazin, die werkt in de ouderenzorg heeft soms het gevoel dat zij de enigste is die zich druk maakt. Veel vergaderen (dat kunnen ze hier als de beste) en weinig daadkracht en besluiten( dat kunnen ze nog beter).  Maar de  ouderen in de verzorgingshuizen kunnen nog steeds gewoon bezoek ontvangen. (Want eenzaamheid en depressie is ook erg). Ook weer wijzend op eigen verantwoordelijkheid. Vooral de ouderen worden het meest gewaarschuwd. Kinderen gaan gewoon naar school.
Wat dat betreft konden we geen beroerdere tijd kiezen om te emigreren.
Maar over een paar jaar zullen we zeggen..’weet je nog toen we emigreerden tijdens de Coronacrisis? Wat een rare tijd was dat..”

vrijdag 1 mei 2020

Een maand in Zweden

Wat gaat de tijd snel. 
We wonen alweer een maand in Mörlunda. Hiervan zijn we allebei minimaal 2 weken ervan ziek geweest. 
Toch tussendoor nog best wat ondernomen. Eerst natuurlijk de verhuizing. Het kost toch een paar dagen om alles op z'n plek te zetten. Dan uitzoeken hoe de kachel werkt en de boiler. De kachel gaf nogal problemen, maar dat is nu opgelost. 

Geduld 
James heeft voor ons al  internet aangevraagd toen we nog in Nederland waren. Dit zou ingaan op 1 april. Na een week in Zweden heeft hij er maar eens achteraan gebeld en blijkt dat dit op dit adres niet lukt, of we dan maar een andere aanbieder willen zoeken. Deze gevonden en dan duurt het 10 dagen voordat we een brief kregen met de mededeling dat het nog ongeveer 6 werkdagen duurt voordat we de benodigdheden in de bus krijgen. Intussen zijn bijna weer 2 weken verder en nog geen internet. Maar ieder nadeel heb z'n voordeel... We kunnen alleen TV kijken via de Zweedse antenne. Daarbij zetten we dan de Zweedse ondertiteling aan en hebben daarmee iedere avond de perfecte Zweedse les. Behalve internet gaat ook het aanvragen van een bankrekening niet zo vlot. In december waren we al langs de bank geweest en zijn onze gegevens genoteerd. Met een verklaring van onze Nederlandse bank kwamen  we op 6 april op onze afspraak bij de bank. Een uur en een kwartier later verlieten we de bank met de mededeling dat het 2 a 3 weken duurt voordat er toestemming is. Tot op heden hebben we nog geen Zweedse bankrekening.
Ook op 6 april hebben we bij de belastingdienst in Oskarshamn ons persoonsnummer aangevraagd. Dit duurt normaalgesproken 4 tot 12 weken. Intussen weten we dat de ingevulde papieren bij het hoofdkantoor in Malmö liggen, maar ja, dat zegt ook niet zoveel.

Huizen
Tussendoor ook al bezichtigingen gedaan bij een paar huizen. Meer om bekend te worden met de makelaarswereld en de bouw en staat van de huizen. Ook de verwarming van de huizen kent zoveel diversiteit, dat is best nog ingewikkeld. Van oliegestookt tot houtkachel tot bergwarmte en alles er tussenin. We gaan vrolijk verder met onze zoektocht, zo leren we ook de omgeving beter kennen. En die is mooi!!!

Natuur
Overal is het mooi. Als je 500 meter bij ons huis wegloopt zit je midden in de natuur. Sla je een gravelpad in, dan kom je in een hele andere wereld en denk je dat je bent afgesloten van de rest van de wereld.
Al veel dieren gespot. Van verschillende soorten spechten, de kraanvogel, de raaf, een zeearend, tot gisteren de eerste 2 elanden. Prachtig!  Natuur is toch het mooiste wat er is.

keukenspullen

Hè hè, eindelijk weer een blog van mij.  Dat heeft wel even geduurd. Aanleiding was het botermesje. Ik realiseerde me in Nederland dat ik he...