dinsdag 14 september 2021

Gewoon een mooie dag!

Tegen de weersverwachting in scheen de zon vandaag heerlijk.
Vandaag zijn zowel mijn moeder en broer jarig. Hiep hiep hoera! Later op de dag zal ik ze allebei even videobellen. Ben ook nieuwsgierig naar de vorderingen van de verbouwing van Edwin en Marjans huis, mijn ouderlijk huis. Later op de dag zal hij alle details met me delen. 

Toen kwam er een berichtje van mijn schoonvader dat mijn schoonmoeder eindelijk na een hele tijd van wachten na haar  beenbreuk eindelijk op haar been mag staan en mag beginnen met revalideren. Dat is geweldig nieuws!

Omdat het zo'n mooie dag is, ga ik de rijpe vlierbessen plukken die me al een paar dagen lachend aankijken. Nog even en ze verdwijnen in een pot, zwemmend in de vodka. Dan een paar weken geduld, zodat ik er uiteindelijk een vlierbessenlikeur van kan maken.
Net op tijd klaar, want ik moet straks naar school en wil nu eindelijk eens op de fiets naar Lessebo. Steeds uitgesteld, want het is 10 km met veel heuvels en een heel stuk onverhard. Zolang we hier wonen hebben we 1x een rondje gefietst en daarna niet weer. Nou, dat heb ik geweten! Nadat de bandjes opgepompt waren, ging ik op weg. Nog nooit zo vaak in de 1e versnelling gefietst, maar niet afgestapt! En een leuk stukkie, maar best zwaar. Toch ga ik het vaker doen. Zolang het nog licht is, natuurlijk, want ik zit niet te wachten om te fietsen in een pikkedonker bos.
Op school hadden we boekbespreking. We moeten elke week 2 hoofdstukken lezen van een boek van Astrid Lindgren (ja, die van Pipi) 'Bröderna Lejongjärtan', erg leuk. Veel discussie in de klas,  daar hou ik van. Heel goed voor het beheersen van de taal.

Na school even langs mijn werk in Lessebo gefietst. Mijn chef beldde vanmiddag dat er een rooster voor me klaar ligt voor ongeveer 50%. Genoeg uren voor mij. Nog geen vast contract, maar wel weer een stapje dichterbij.

Toen nog op de fiets terug, en nadat ik in het bos een verkeerde afslag nam, was ik met een uurtje weer thuis waar René op me stond te wachten. 

Prachtige dag,toch?

dinsdag 24 augustus 2021

naar de dokter

In Zweden naar de dokter (of verpleegkundige) gaat net even wat anders dan in Nederland.
Ik had een joekel van een insectenbeet of tekenbeet. Optie 2 baarde me wat zorgen, dus toch maar even gebeld naar de vårdcentral. Dit is een soort gezondheidscentrum, zeg maar een uitgebreidde huisartsenpost.

In het gezondheidscentrum werken vooral huisartsen die gespecialiseerd zijn in de algemene geneeskunde en gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals wijkverpleegkundigen. Maar ook psychologen fysiorherapeuten enz. 

Verder heeft het een lab, een audiocent en ik dacht ook een soort van functieafdeling, maar daar ben ik niet zeker van. In hetzelfde pand zit ook de tandarts.

Via een terugbelverzoek kon ik mijn verhaal vertellen. Er was een optie om dit in het engels te doen, maar die fase zijn we inmiddels voorbij om daar gebruik van te hoeven maken. Hoewel ik wel 3x in het zweeds heb moeten navragen hoe laat ik nu precies verwacht werd. Toch lastig aan de telefoon.

Eenmaal binnen bij de vårdcentral moest ik inchecken met mijn persoonsnummer. Direct daarna de vraag van de computer:"hoe wilt u betalen? Factuur of bankkaart?" Ik was nog maar amper binnen! Nu was het slechts een kleine bijdrage vergeleken met de hoge kosten van de zorgverzekering in NL, maar bij een zorginstelling direct vragen om geld, komt toch eerst wel raar over.

Na 5 minuten komt er een verpleegkundige die me bij mijn voornaam noemt en  die me binnenroept. Geen dokter gezien, wel een hele aardig verpleegkundige. Ik ging naar buiten met het advies om cortisoncrème te kopen en als het niet overging met een week, dan maar terugkomen. Met antibiotica zijn ze niet scheutig,  zeker omdat een tekenbeet gezien de vorm en kleur van de wond niet waarschijnlijk leek,(maar ook niet ondenkbaar!). Als het na een week niet beter werd of zou verergeren, moest ik terugkomen.


De afgelopen dagen werd de plek alleen maar roder en groter. Toch maar weer een afspraak. Deze keer een dokter die vertelde dat het geen tekenbeet was maar wondroos  en ben ik nu dus aan de antibiotica. Wel vreemd want ik heb geen koorts en geen pijn. Maar ben wel  blij dat het geen tekenbeet is.


maandag 9 augustus 2021

Bedankt! Tack!

In Nederland hebben we veel afapraakjes gehad. Teveel om allemaal te noemen in mijn vorige Blog. Maar ja, zoals ik kon verwachten kreeg ik uiteraard reactie, zoals 'Zijn wij niet belangrijk genoeg?' Of 'vond je het niet gezellig bij mij?' Haha!
Voor deze mensen speciaal een bedank Blog.. (Tack). Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil.

Tack Jan en Ina voor de bitterballen en BBQ
Tack pa en ma Grootoonk voor de heerlijke bedden en de witlof.
Tack Karin voor het knippen van onze verwilderde haren.
Tack Erik voor de gastvrijheid en het gezellige Rian moment.
Tack pa en ma de Boer voor de drank!
Tack Walter en Femmie voor het historische boek van Hardenberg.
Tack Gea voor het nieuws dat je weer lid bent van EWW!
Tack Corrie voor de ontvangt met gebak in je nieuwe huis.
Tack ex-collegas Zorgcontact voor de borrel bij de Troubadour.
Tack Harold en Ingrid voor de kennismaking en de gezellige avond.
Tack Edwin Marjan en kids voor de rondleiding door jullie verbouwde huis in wording en de koffie in de varkensschuur.
Tack pa en Ma Grootoonk voor het etentje bij de Troubadour.
Tack Bert en Hermien voor het gebak en de enthousiaste verhalen.
Tack Lars voor de hamburger
Tack Johan en Margreeth voor de zelfgemaakte tompoucen.
Tack Hennie en HendrikJan voor de stroopwafels en de fles wijn.
Tack Henk en Janny voor de rondleiding door ons oude huis en het knuffelen van Simba.
Tack EWW voor het bijkletsen en het bier.
Tack Arjanne voor de rondleiding door SMC.
Tack collegavriendjes voor het etenje bij de Markt.
Tack Dianne voor de tompoucen. 
Tack Kees en Jannie voor de worstenprikkers.
Tack Eg voor de rondleiding door de stal en je enthousiaste uitleg van de robots.
Tack Alwin en Margreet voor het bijkletsen.
Tack allemaal Tack!








woensdag 4 augustus 2021

Nederland

Vrijdag zijn we teruggekomen uit Nederland na een bezoek van 1 1/2 week.
Echt uitrusten hebben we niet gedaan, maar daar waren we eigenlijk ook niet eens aan toe. Aanleiding om nu naar Nederland te gaan was om René z'n moeder te bezoeken op de revalidatieafdeling ivm een nare bovenbeenbreuk na een val thuis.
Maar ons programma bestond uit vele bezoekjes en etentjes met familie en vrienden.
Ook een bezoek aan onze oud-collega stond op het programma. Zo heeft René een leuke ochtend en lunch gehad bij Ruma en ik een rondleiding van Arjanne door het nieuwe ziekenhuis en een lunch bij mijn oude collega's van zorgcontact. We moesten zelfs een schema maken van de week om alles te kunnen laten passen en niemand te vergeten. Tussen het schema door op de lege uurtjes ook nog effe langs mensen die nog niet op het lijstje stonden. 
We sliepen de eerste dag bij Ina(zus René) en Jan in Veenhuizen. Een warm welkom en na lange tijd weer op een terras in Norg met wijn en bitterballen. Wat ons opviel was de drukte en de vele fietsen. Wat kun je dat toch snel vergeten. En dan dat gedoe met Covid. Allemaal eigen karretje in de supermarkt, soms wel soms geen mondkapje, speciale apparaten voor het schoonmaken van de karretjes. Wat een overbodige geldverspilling. Een desinfectiepompje met een rol papier werkt toch ook?
Savonds genoten van een heerlijke BBQ.
Daarna hebben we een paar nachten bij Erik, een oudcollega van René geslapen. We wilden mijn ouders niet alle dagen met onze aanwezigheid belasten. Achteraf had dit wel gekund, want we hadden zo'n vol programma, zodat we bijna niet thuis waren. Met Erik hebben we patat gegeten. Natuurlijk hebben we in Zweden ook patat, maar niets is zo lekker dan patatje speciaal van de snackbar uit een plastic bakje. 
Mijn ouders hebben goed voor ons gezorgd. Heerlijk gegeten, eitje bij het ontbijt, hagelslag op supervers brood (dat missen we in Zweden) en zelfs 2x witlof op het menu. Ik had gezegd dat witlof hier moeilijk te verkrijgen is en ik vind dat zoooo lekker. Nu probeer ik het zelf te verbouwen. Ik hoop dat het gaat lukken.Ook werden we getrakteerd op een etentjes bij de Troubadour, dat was erg gezellig. 
Ik was heel nieuwsgierig naar de vorderingen van de verbouw van het huis van mijn broer in Ebbenbroek,  mijn ouderlijk huis. Tjongwjonge, wat is daar een werk verricht en wat moet er ook nog veel gebeuren! Maar ik ben ervan overtuigd dat het mooi gaat worden. Petje af, broer! 
Ook een bezoekje aan de toneelvereniging mocht niet ontbreken. Dat was gezellig als vanouds. Het repeteren is er die avond helaas bij ingeschoten, maar het bier smaakte prima! Sorry mensen, dan maar weer 2x per week repeteren, haha!
Ook nog een bezoekje gebracht aan de bewoners van ons oude huis, inclusief onze kat, Simba. Dat was een mooi weerzien. René denkt dat hij ons herkende, maar ik heb mijn twijfels. Wat ik wel zeker weet is dat ze lieve baasjes heeft gekregen die goed voor haar zorgen.we mogen na deze week wel op rantsoen, want na de stroopwafels, tompoucen, bier, bitterballen patat, frikandellen en alle etentjes is het wel even welletjes. 
Allemaal hartelijk dank voor de gastvrijheid, de gezelligheid en de leuke verhalen. Nu weer heerlijk thuis in het vooral voor ons rustige Zweden en hopelijk zien we elkaar de volgende keer in Bergdala!





zaterdag 26 juni 2021

Midsommar

Vandaag is het midsommar, voor de Zweden de belangrijkste dag van het jaar (samen met kerst). De vrijdag rond 21 juni  heet Midsommarafton ( de avond voor midzomer). Vanaf de middag wordt deze dag en avond gevierd. Vaak  wordt er in het dorp een meiboom opgezet. (Midsommarstång). Er is muziek en er wordt rond de meiboom gedanst en veel gegeten en gedronken. Door corona worden er ook dit jaar geen grote feesten georganiseerd. Wij werden uitgenodigd bij Daniël en Guadelupe in Hovmantorp. Met nog een ander stel, Cecilia en Simon, hebben we midsommarafton gevierd. We hadden afgesproken dat iedereen een zweeds gerecht zou maken. Ik ben de uitdaging aangegaan om een smörgåstårta te maken. Dit is een broodtaart met o.a. zalm, garnalen en veel, heel veel zachte kaas, creme fraiche en mayonaise. De taart wordt gemaakt van wit casinobrood en laag voor laag opgebouwd. Best een mooi resultaat, vond ik zelf. 

De middag begon om 14.00 uur. Eerst hebben we samen de midsommarstång opgezet. gemaakt van berkenstammen en versierd met berkentakken. 
Daarna hebben we een voorafje gegeten met verschillende soorten sill (ingelegde haring), gegrilde worstjes en aardappels in de schil. Ook mijn smörgåstårta viel goed in de smaak. 

Tijdens het eten werden de eerste alcoholische drankjes genuttigd, en vooraf aan de borrel werd dan het dranklied gezongen. 
Toen naar buiten waar we al zingend rond de boom dansden en het meiboomlied over een kikker zongen die zonder oren en staart rondspringt. Ik snap dat dit redelijk belachtelijk overkomt en zo voelde het ook. Ook René  vond dit een fantastisch moment van de avond. (maar niet echt).
Ik kan wel genieten van die tradities, maar het is allemaal wel op en top tuttigheid.
Na de meiboomactie hadden we wel weer trek, en hebben nog maar een rondje gemaakt langs alle lekkers. Daarna was het tijd voor een spel. Een soort van kegelen met houten paaltjes, waarbij de puntentelling veel weg had van darten. Daniël hield heel serieus de puntentelling bij, en na heel wat keren te hebben gemikt op de juiste paaltjes, ging René er met de winst vandoor.
We werden wel weer wat dorstig, dus op weg naar de volgende eet- en drinkronde. 
Een heerlijke jordgubbartårta ( aardbeientaart) Deze mag met midsommar echt niet ontbreken.  Daarnaast ook nog een chocoladetaart met frambozen. Uiteraard met een heus  taartlied.
De taart hebben we er daarna weer (een beetje) afgelopen met een stevige wandeling door Hovmantorp en langs het prachtige meer. 

Toen pastte er wel weer wat eten in, en als afsluiting aten we een heerlijke rabarberpie met vanillesaus.
Rond middernacht gingen we weer naar huis na een leuke echte zweedse midsommarafton. 



woensdag 19 mei 2021

En hier de antwoorden op de quizvragen


Frågesport:

1. Hoe heet de zweedse hoofdstad?
B. Stockholm
 Stockholm is de hoofdstad en de grootste stad van Zweden. Het heeft een  oppervlakte van 188 km2.  Op 31 december 2016 had de stad 935.619 inwoners, en de gehele regio Groot Stockholm had ruim 2,2 miljoen inwoners.

2. Welke valuta heeft Zweden?
A. Kroon
1 kroon is ruwweg 10 eurocent.
Een Öre is 1/100 kroon.

3. Welke landen liggen naast Zweden? (meerdere antwoorden)
A. Noorwegen
D. Finland
Denemarken is alleen door een brug verbonden met Zweden.

4. Welke sport is het meest populair in Zweden?
A. Voetbal
Ook Ijshockey en handbal zijn heel populair.

5. Hoe heet de koning van Zweden
B. Carl
Carl Gustaf XIV is sinds 1973 koning van Zweden. Geboren in 1946.
.
Opvolgster is koning Carls oudste dochter, kroonprinses Victoria
Het koningshuis van Zweden is goed bevriend met het nederlandse koningshuis.

6. Hoe heet de hoogste berg van Zweden?
C. Kebnakaise
De hoogste berg van Zweden is 2106 meter hoog en ligt in het zweedse gedeelte van  Lappland.

7. Welke stad in Zweden kent de meeste criminaliteit? 
D. Malmö
Met name in de stadswijk Rosengård neemt de criminaliteit al jaren toe.

8. Wat is de op 1 na grootste stad in Zweden (populatie)
C. Göteborg
De plaats heeft 572.799 inwoners en een oppervlakte van 19.816 hetare. De stad heeft de grootste haven van het land. Overigens spreek je de naam uit als 'jeuteborj'.

9. Welk zweeds schip zonk in 1628?
C. Wasa.
De Vasa (spreek uit als Wasa) is een zweeds oorlogsschip dat op zijn eerste tocht zonk in de haven van Stockholm. Het schip is in 1961 geborgen en geconserveerd. Het is te bezichtigen in het Vasamuseum in Stockholm-Djurgarden.

10. Wat is de bijnaam van het zweeds ijshockeyteam?
A. Tre kronor (3 kronen)
Het Zweedse nationale ijshockeyteam voor heren wordt "Tre Kronor" genoemd, naar het nationale wapen dat wordt gebruikt op het wedstrijdtenue.

11. Wanneer werd Zweden onafhankelijk?
A. 1400-1600
De Zweedse Onafhankelijkheidsoorlog of  Bevrijdingsoorlog was een oorlog die van 1521tot 1523 duurde. Zweden scheidde zich met succes af van de Unie van Kalmar waarin Zweden, Denemarken en Noorwegen zich in 1397 verbonden hadden.

12. Welk deel van Zweden werd verloren aan Rusland in 1808-1809?
A. Finland
De Finse Oorlog was een conflict tussen Zweden en Rusland van februari 1808 tot september 1809. De oorlog eindigde met een Russische overwinning, en bij de Vrede van Fredrikshamn op 7 september 1809 ging Finland over van Zweedse in Russische handen.

13. Hoeveel inwoners heeft Zweden?
C. 9,7 miljoen

14. 
A. ABBA
Bijna dagelijks hoor je wel een nummer van ABBA op de zweedse radio.

15. Welke winkelketen is niet zweeds?
D. Airam
Airam is een grote Finse winkelketen op het gebied van verlichting.

16. Welke zweedse artiest/band won het eurovisie songfestival in 2012?
D. Loreen
Loreen won met het nummer Euphoria.

17. Hoe heet de bekendse zweedse voetballer?
D. Zlatan Ibrahimovic

Geboren in Malmö op 3 oktober 1981. Hij speelt  doorgaans als spits. Hij verruilde LA Galaxyin januari 2020 voor AC Milan waarvoor hij eerder actief was van 2010 tot en met 2012. Ibrahimović was van januari 2001 tot en met juni 2016 international van het Zweeds elftal waarvoor hij 116 interlands speelde en 62 doelpunten maakte. In 2014 werd hij topscorer aller tijden van het Zweeds elftal. In maart 2021 keerde Ibrahimović na vijf jaar terug als Zweeds international.

18. Wat is het nationale dier van Zweden?
D. Geen
Van alle dieren die in Zweden voorkomen is er geen dier dat is benoemd als nationaal dier.

19. Van welke land komen de meeste immigranten naar Zweden.
D. Syrië
Zweden was zeer tolerant en heeft tijdens de oorlog in Syriė veel vluchtelingen opgenomen. Nu ervaart het land veel problemen voor oa huisvesting en werkeloosheid.

20. Hoeveel gouden medailles heeft Zweden gewonnen met Ijshockey tijdens de wereldkampioenschappen?
C. 9




keukenspullen

Hè hè, eindelijk weer een blog van mij.  Dat heeft wel even geduurd. Aanleiding was het botermesje. Ik realiseerde me in Nederland dat ik he...